Άρθρα

Τι είναι η Αστρολογία;
Σε τι αναφέρεται αυτή η γλώσσα ερμηνείας του κόσμου που επιβιώνει περισσότερα από 4000 χρόνια; Αστρολογία είναι η μελέτη του ανθρώπου σε σχέση με τα ουράνια σώματα. Και πιο συγκεκριμένα, η μελέτη των πλανητών. Είναι ένα σύστημα σκέψης που προσπαθεί να δείξει τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της επιρροής των πλανητών.
Πριν 10.000 χρόνια, οι πρωτόγονοι κυνηγοί πρόσεξαν τις φάσεις της σελήνης χαράσσοντας τες στα κέρατα των ελαφιών. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή εικόνα, αν σκεφτεί κανείς ότι ο άνθρωπος χωρίς να έχει χάρτες, τηλεσκόπια και ειδικά μηχανήματα, προσπαθούσε να προγραμματίσει τη καθημερινότητά του, να συντονιστεί με το περιβάλλον του και να εναρμονιστεί με τη φύση. Οι άνθρωποι των σπηλαίων κατάλαβαν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα κομμάτια της φύσης: τον άνθρωπο, τα ζώα, τα φυτά και τον ουρανό.
Προσπάθησε να βρει ένα εργαλείο που θα τον βοηθούσε να ξέρει πότε να φυτέψει, πότε να κυνηγήσει, πώς να καταλάβει τους κύκλους που δημιουργούν την αιτία και το αποτέλεσμα, αλλιώς δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.
Ετσι κατέγραψε τις φάσεις της σελήνης, που τον βοηθούσαν να προβλέπει. Κατέγραψε την εποχή της συγκομιδής και όσο εξελίσσονταν αυτές οι ανακαλύψεις τον βοηθούσαν να ζει αρμονικά με την υπόλοιπη φύση.
Πιθανόν αυτές οι χαρακιές να τον βοήθησαν και πέρα από τις πληροφορίες που του έδιναν για το κυνήγι. Όπως κάνουν και σήμερα οι καθημερινές αστρολογικές στήλες, αυτές οι χαρακιές στα κέρατα των ελαφιών , μπορεί να έδιναν στους πρώτους ανθρώπους και καθημερινές απαντήσεις για τη ζωή και τις δραστηριότητές τους, βασισμένες στις κινήσεις του Ήλιου, της Σελήνης και των άστρων.
Σήμερα, 10.000 χρόνια μετά κάνουμε τις ίδιες ερωτήσεις: 1) Πότε να ξεκινήσω μια δουλειά; Το κυνήγι, η σπορά και η συγκομιδή μεταμορφώθηκαν σε κέρδη, απώλειες και επέκταση επιχειρήσεων. 2) Πώς μπορώ να ζήσω αρμονικά με τους ανθρώπους γύρω μου; Ότι παλιά ήταν φυλή και χωριά, τώρα είναι ομάδες ανθρώπων και σχέσεις.
Τι είναι γενέθλιος χάρτης ;
Η αντίληψή μας για το Σύμπαν και τη θέση μας μέσα σε αυτό είναι και φυσική και μυστικιστική. Πολύ πριν κατανοήσουμε πως ο Ήλιος είναι το κέντρο του Ηλιακού συστήματος και πως η Γη είναι ένας μόνο από τους πλανήτες που κινούνται γύρω του, παρατηρήσαμε πως, ενώ τα περισσότερα αστέρια είχαν σταθερές θέσεις στον Ουράνιο θόλο ανά εποχή, υπήρχαν μερικά, τα φωτεινότερα από όλα, που κινούνταν με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Αυτά δεν ήταν παρά κάποιοι από τους γνωστούς σε εμάς πλανήτες. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα συγκεκριμένα αστέρια κινούνταν σε έναν νοητό μονοπάτι, ένα τμήμα του oυράνιου θόλου, που ταυτιζόταν με το ετήσιο μονοπάτι της τροχιάς του Ήλιου. Αυτό το μονοπάτι χωρίστηκε στους δώδεκα αστερισμούς των ζωδίων και επειδή η Γη είναι σφαιρική, το μονοπάτι ήταν ένας κύκλος που ονομάστηκε ζωδιακός ενώ ο κάθε αστερισμός καταλαμβάνει 30 μοίρες . Σε αυτό το κυκλικό κομμάτι του ουρανού συνεχίζουμε να παρατηρούμε τους πλανήτες, τον Ήλιο και τη Σελήνη.
Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρήσει κάποιος πως η Αστρολογία γεννήθηκε τη στιγμή που κάποιος αναρωτήθηκε για πρώτη φορά: «Μήπως σημαίνει κάτι η θέση των πλανητών για εμάς εδώ κάτω;». Δεν πρέπει να λησμονούμε άλλωστε πως την εποχή που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά η Αστρολογία ο άνθρωπος είχε μια εκ διαμέτρου αντίθετη σχέση με το φυσικό του περιβάλλον.
Για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής υπήρχε μια σχέση σεβασμού και δέους απέναντι της και η βαθιά πεποίθηση πως όλα τα κομμάτια της (η γη, τα νερά, ο ουρανός) συνδέονταν το ένα με το άλλο – αυτή η πεποίθηση ήταν ο πυρήνας της μυστικής αντίληψης περί του σύμπαντος.
Στην αστρολογία χρησιμοποιούμε τον ζωδιακό κύκλο και τις θέσεις των πλανητών τη στιγμή της γέννησης του κάθε ατόμου για να σχεδιάσουμε το Γενέθλιο χάρτη του. Γιατί τη στιγμή της γέννησης; Γιατί σύμφωνα με την αρχή που διατρέχει την Αστρολογία από τη γέννηση της μέχρι και σήμερα, όποιος και ό,τι γεννιέται μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή αντανακλά τα χαρακτηριστικά (περιβαλλοντικά και συναισθηματικά) εκείνης της στιγμής.
Συνεπώς η συμπεριφορά μας για την Αστρολογία, αντανακλάτε στην ακριβή θέση των πλανητών τη στιγμή της γέννησης μας και μπορούμε να την ερμηνεύσουμε με βάση το πού ακριβώς βρίσκονται σε αυτό το χάρτη. Ή για να ακριβολογούμε μπορούμε σχεδόν να την ερμηνεύσουμε.
Αυτό συμβαίνει γιατί είναι απαραίτητο ένα ακόμη στοιχείο ώστε να επιτύχουμε μια ικανοποιητική ερμηνεία. Σε έναν γεωγραφικό χάρτη υπάρχει πάντα μια ένδειξη προς τα πού είναι ο Βορράς, υπάρχει με άλλα λόγια ένας προσανατολισμός. Έτσι και στον αστρολογικό χάρτη χρειαζόμαστε έναν προσανατολισμό – κάτι που να μας επιτρέπει να βλέπουμε πού ακριβώς βρίσκονται οι πλανήτες και ποια είναι η θέση τους, δηλαδή προς ποιες σφαίρες της ζωής είναι προσανατολισμένη η συμπεριφορά μας.
Γι’ αυτό το λόγο ο κύκλος των 360ο διαιρέθηκε εκ νέου σε δώδεκα κομμάτια, που ονομάζονται Οίκοι και έχουν μια σχέση συνέργειας με τα δώδεκα Ζώδια. Κάθε Οίκος αναφέρεται σε ένα διαφορετικό τομέα της ζωής μας, όπως οικογένεια, δουλειά, σχέσεις κλπ. Έτσι έχοντας τους πλανήτες, τα ζώδια και τους οίκους, η Αστρολογία δημιουργεί ένα πλαίσιο ερμηνείας της ανθρώπινης συμπεριφοράς και την συνδέει με το Όλον.
Συνοψίζοντας κάθε πλανήτης βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του χάρτη και εξαρτάται από το χρόνο, τη μέρα και την ακριβή ώρα που γεννηθήκαμε. Ο τόπος που γεννηθήκαμε επίσης καθορίζει την θέση των πλανητών στο χάρτη. Όπως και οι σχέσεις μεταξύ αυτών των πλανητών. Αυτό σημαίνει ότι ο γενέθλιος χάρτης μας είναι τόσο μοναδικός όσο και το δακτυλικό μας αποτύπωμα. Έχει υπολογιστεί ότι για να βρεθεί παρόμοιος με το δικό μας γενέθλιος χάρτης θα περάσουν τουλάχιστον 25.000 χρόνια.
Πώς οι πλανήτες επηρεάζουν την ζωή μας;
Θα έλεγε κανείς πως υπάρχουν μέσα στην Αστρολογία δύο διακριτές αντιλήψεις σχετικά με την επίδραση των πλανητών. Η πρώτη, σε συμφωνία με την παραδοσιακή αστρολογία, θεωρεί πως καθώς οι πλανήτες κινούνται στον ουρανό σε διαφορετικές κατευθύνσεις και σε διαφορετικά ζώδια σημαίνει και μια συνεχή αλλαγή στην ενέργειά τους που μας επηρεάζει στη Γη.
Οι άνθρωποι αντιδρούν σε αυτές τις δονήσεις, όπως τα φυτά πχ που είναι ευαίσθητα στις κινήσεις του Ήλιου από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Μπορούμε να αναφέρουμε παραδείγματα για το πώς οι κινήσεις των πλανητών επηρεάζουν τον άνθρωπο και το σώμα του. Ξέρουμε ότι η ανθρώπινη θερμοκρασία αλλάζει από το πρωί στο βράδυ και ότι οι αλλαγές εποχών μας υποδεικνύουν τη σπορά την άνοιξη και το θερισμό το φθινόπωρο.
Γνωρίζουμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται ήλιο για να δημιουργήσει τη βιταμίνη D. Και ξέρουμε ότι πολλοί από μας παθαίνουν κατάθλιψη όταν ο χειμώνας εξαφανίζει τις ακτίνες του ήλιου. Όλοι οι πλανήτες μας επηρεάζουν με διαφορετικούς τρόπους, αλλά με τις ίδιες αρχές. Είναι μέρος της σχέσης μας με τη φύση.
Η δεύτερη αντίληψη αντιμετωπίζει τους πλανήτες σαν σύμβολα συγκεκριμένων ψυχολογικών ροπών. Ο Άρης συμβολίζει την διάθεση για διεκδίκηση, η Αφροδίτη την αρμονία, η Σελήνη τις ενστικτώδεις αντιδράσεις κοκ… Όσοι υποστηρίζουν αυτή την αντίληψη είναι που θεωρούν την Αστρολογική γλώσσα ως μια βαθιά συμβολική και διαχρονική γλώσσα που μιλά για την συμπεριφορά και την εσωτερική δυναμική της ψυχής και το πώς οι κύκλοι της είναι αλληλένδετοι με τους κύκλους των πλανητών, χωρίς όμως να επηρεάζεται φυσικά από αυτούς. Το ποια από τις δύο απόψεις είναι ορθή ή σε ποιο βαθμό παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα στη μελέτη της αστρολογίας.
Δηλαδή Αστρολογία δεν είναι μόνο οι προβλέψεις;
Η Αστρολογία είναι μια γλώσσα που περιγράφει τη φύση, τον άνθρωπο, τους ίδιους τους κύκλους της ζωής. Με εργαλεία της τη σχετική θέση των πλανητών ως προς την Γη και την βαθιά πεποίθηση πως υπάρχει μια διασύνδεση ανάμεσα σε όλα τα συστατικά που απαρτίζουν το φαινόμενο της ζωής, έχει καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσει εδώ και 4000 χρόνια αλλά να παραμένει επίκαιρη και πλήρης νοημάτων και συγκινήσεων για εκείνους και εκείνες που επιλέγουν να την μελετήσουν.
Τα 5 πιο παρεξηγημένα ζώδια!Βρίσκονται συνέχεια στο στόχαστρο όλων
astrology.grastrology.gr 82 SHARESΤα 5 πιο παρεξηγημένα ζώδια!
Ίσως να έχεις προσέξει κι εσύ ότι κάποια συγκεκριμένα ζώδια είναι οι «συνήθεις ύποπτοι», όταν δημιουργείται μια ενοχλητική ή δυσάρεστη κατάσταση. Ψάχνουμε δηλαδή τον υπαίτιο ή τον υποκινητή μιας κρίσης, υποδεικνύοντας αυτομάτως συγκεκριμένα πρόσωπα και καταλήγοντας στη γνωστή σκέψη «Δεν μπορεί, σίγουρα αυτός/ή την έχει κάνει τη ζημιά».
Είναι όμως πράγματι έτσι;
Τα ζώδια που εξετάζουμε πιο κάτω βρίσκονται συχνά στη δύσκολη θέση να πρέπει να απολογούνται για τα λόγια και τα έργα τους. Τις περισσότερες φορές μάλιστα αιφνιδιάζονται από τις... επιθέσεις που δέχονται, επειδή η συμπεριφορά τους είναι πηγαία και μάλλον αυθόρμητη. Και ενώ μπορεί να έχουν τις καλύτερες προθέσεις, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να «τους ζητάνε τα ρέστα» και να πρέπει να απολογηθούν ή να εξηγήσουν γιατί έκαναν το ένα ή το άλλο.
Μάθε λοιπόν κι εσύ ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι του ζωδιακού, πριν βιαστείς να τους κρίνεις.
ΚΡΙΟΣ
Οι Κριοί έχουν τη «μαγική» ικανότητα να «ερεθίζουν» τους γύρω τους, χωρίς όμως να είναι πραγματικά κακοί ή ανυπόφοροι. Είναι αρκετά περήφανοι και πεισματάρηδες, ακόμα και αυθόρμητοι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν κακές προθέσεις και δε θα τα βάλουν με κανέναν χωρίς λόγο και αιτία. Εντούτοις, η δυναμική συμπεριφορά και η ορμή τους δημιουργεί συχνά αντιπάθειες.
Το Γενέθλιο Ωροσκόπιο είναι μοναδικό σε κάθε άνθρωπο και εξηγεί γιατί και πως σκεφτόμαστε και πράττουμε με τον τρόπο που το πράττουμε. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όλους. Παράγγειλέ το ΕΔΩ!
ΛΕΩΝ
Μπορεί οι Λέοντες να βγάζουν προς τα έξω μια αλαζονική ή «ψωνισμένη» εικόνα, όμως κατά βάθος κρύβουν ένα… λούτρινο αρκουδάκι με χρυσή καρδιά. Είναι γενναιόδωροι, αλέγροι, φροντίζουν πολύ τους αγαπημένους τους, θέλουν να τους παρέχουν τα πάντα, αλλά πολλοί δε βλέπουν τίποτα άλλο, από μια… ντίβα.
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ο Αιγόκερως θεωρείται ένα από τα πλέον ψυχρά ζώδια. Κάποιοι νομίζουν ότι δεν έχει καν καρδιά. Τον χαρακτηρίζουν άκαμπτο και φοβιστικό. Ο Αιγόκερως μπορεί να δείχνει φοβιστικός, αλλά δεν είναι. Απλά εμπνέει δέος, γιατί είναι συμπαγής, ευθύβολος και με αντοχές.
ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Το μόνο που ενδιαφέρει πραγματικά έναν Σκορπιό είναι το να μπορεί να εμπιστευτεί κάποιον άλλον άνθρωπο γι’ αυτό και είναι παρατηρητικός, λιγομίλητος και δείχνει απόμακρος και μυστηριώδης. Ίσως αυτά τον κάνουν να φαίνεται σκληρός και αγέλαστος, όμως δεν είναι αλήθεια. Και χιούμορ έχει και θέλει να είναι αγαπητός.
ΙΧΘΥΕΣ
Τα «Ψαράκια» έχουν πολύ υψηλά στάνταρ για τον εαυτό τους και μεγάλες προσδοκίες από τους άλλους. Ο τρόπος που λειτουργούν ή σκέφτονται είναι παρεξηγήσιμος για πολλούς, καθώς προκειμένου να ηρεμήσουν από το χάος που έχουν στο κεφάλι τους συχνά απομονώνονται, ενώ παράλληλα είναι μυστικοπαθή και φοβούνται την έκθεσή τους στον έξω κόσμο.